Hyviä bageleita, aikaa kannattaa kokonaisuudessaan varata reilu kaksi tuntia, sillä kohottamisen ja paistamisen lisäksi aikaa kuluu jonkin verran myös keittämiseen. Bageleitahan keitetään kiehuvassa vedessä muutama minuutti ennen uuniin laittamista. Keittäminen turvottaa bageleita ja tuo jännän lisämaun...

Bagelit:

16kpl.
50g hiivaa
5dl vettä
2rkl ruokaöljyä
1 1/2rkl suolaa
1/2 dl siirappia
n.14 dl vehnäjauhoja

4-5litraa vettä keittämiseen
2rkl sokeria keittämiseen

Koristeluun
esimerkiksi juustoraastetta, unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä, kuminaa...

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, murenna hiiva veden sekaan. Lisää öljy, suola ja siirappi. Lisää suurin osa jauhoista ja vaivaa voimakkaasti. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa n.10 minuuttia. Anna nousta peitettynä n. 15 minuuttia.

Jaa taikina 16 osaan ja pyöritä palloiksi. Tee kuhunkin reikä keskelle (huomioi, että kohotessa reikä menee umpeen jonkin verran ja vielä lisää keitämisen ja paistamisen aikana). Anna nousta huoneenlämmössä 30-40 minuuttia.

Keitä vesi ja sokeri kiehuvaksi ja keitä muutamaa rinkeliä kerrallaan siten, että ne kypsyvät noin minuutin kummaltakin puolelta. Nosta pellille leivinpaperinpäälle reikäkauhan avulla.

Ripottele vielä kosteiden rinkelien päälle koristelu (vinkkinä vielä että etenkin isompia siemeniä kannatta vaikka painella hieman, etteivät putoa pois paistamisen aikana/ jälkeen). Paista uunissa 200 asteessa alaosassa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Kuvassa olen koristanut bagelit seesaminsiemenillä ja auringonkukan siemenillä. 

IMG_0917.jpg